2/05/2008

Ciabatta

Qsti toidublogist jäi silma ciabattade retsept. Otsustasin väikeste saiakeste asemel ühe suure pätsi kasuks. Ciabattade retsept oli mulle üllatuseks hästi lihtne: vähe koostisained ja erinevalt tavalisest pärmitainast või siis veel pastatainast väga kerge sõtkuda. Omatehtud on hea vaheldus poeleibadele-saiadele; väike kogus rukkijahu lisab mõnusa maalähedase maitse.
Vaja läheb:
  • 10 dl nisujahu
  • 1 dl rukkijahu
  • 12 g kuivpärmi (kasutasin pool 25g Nordic Yeast pakist)
  • 5 dl vett
  • 2 tl soola
  • 2 tl suhkrut
  • 2 sl oliiviõli

Segasin omavahel jahud, pärmi, soola ja suhkru. Värsket pärmi kasutades on vajaminev kogus poole võrra suurem ning ka taina valmistamise järjekord pisut teine. Minu kõhule istub kuivpärm rohkem, sest on toimelt mahedam. Segatud kuivainetele lisa toasoe vesi ning oliivõli. Sõtku tainas (tuleb suhteliselt vedel) ning pane see ca pooleteiseks tunniks sooja kohta (rätik peale kaetuna) kerkima.

Pane ahi 200 kraadisele temperatuurile soojenema. Kui tainas on 2-3 korda kerkinud, sõtku see uuesti läbi, vajadusel lisa jahu. Vormi tainast pätsid või pane ühes tükis ahjuvormi. Enne ahjupanemist lase tainal veel pool tunnikest kerkida. Küpseta ca 30 minutit, kuniks on pealt helepruun ja seest küpse (saad kindlaks teha tiku või noa abiga). Ahju on soovitav panna ka anum veega, mis lisab küpsetamiseks vajalikku niiskust.

1 comment:

Evelin said...

VÄGA ahvatlev pilt!:)