Roheline tee

Roheline tee on kõige naturaalsem tee töötlemise astmelt. Rohelise tee sorte on kümneid erinevaid, mis erinevad muu hulgas nii välimuse, maitse, tugevuse kui ka hinna poolest. Käesolev jutt on Hiina rohelistest teedest.

Tee valmistamiseks on vaja 80 kraadise temperatuuriga vett; kuumem või lausa keev vesi "kõrvetab" teelehed ära. Teelehtedele valatav esimene vesi on n-ö pesuvesi: sellega äratatakse tee üles ja seda ei jooda. Sealt edasi tuleb leotisel vett hoida esialgu 10 sekundit, alates 4-5 korrast võib lehtedel juba kauem liguneda lasta, sest kõige tugevam maitse on juba välja tulnud. Kindlasti ei tuleks leotist hoida minuteid, nagu meie poes müüdavatel pakkidel on kirjas ning pahatihti meie kohvikutes tehakse, sest jook läheb kibedaks.

Roheline tee on kõige parem värskena ning see säilib kuni kaks aastat, sealt edasi on suur tõenäosus, et see muutub kuivaks ja elutuks. Avatud teepakk soovitatakse paremaks säilimiseks külmkapis hoida. Kahjuks on meie kaubanduses saadaval olev tee aastaid kusagil hulgiladudes seisnud ning sellel ei ole õiget tee lõhna. Kodus kuivatatav pärnaõis ei kõlba ka ju enam aasta või paari pärast samal põhjusel kuuma vee sisse panemiseks...

Rohelise tee (nagu ka enamuse teiste teede) heast kvaliteedist annab märku see, kui teelehed on sarnase kuju ja suurusega. Kvaliteetses tees ei sisaldu varsi ega muud leheprahti - need on kõik käsitsi eemaldatud. See väljasorditud jääk müüakse muu hulgas lääne teekompaniidele, kus nendest "sokiteesid" valmistatakse (või isegi ka puruteesid).

Mõned erinevad rohelise tee sordid:

Tai Ping Hou Kui (ahvikuninga tee). Väga hinnatud teesort. Küllalt suured teelehed. Lehtedel on teelehtede kuivatamise (käsitsi tehtav) protsessist tulenev ruuduline muster. Tuntavalt värske ja puhas maitse.

Dongting Bi Lo Chun. Hästi väikesed ja õrnad lehed. Teel on kena kuldne värvus.

Kai Hua Longding. Seda teed kasutatakse muu hulgas söögitegemisel - teelehed lisatakse pärast kahte leotist nt tofuroogadesse või salatitesse.

Lhasa turult ostetud "farmers' tea". Tee on sorteerimata - selle sees on nii varsi kui lehepuru, aga ka ilusaid teelehti. Sai ostetud eelmisel suvel, see on värske, maitseb ehe ja hea; lisaks oli hästi odav. Välimuselt meenutab valget teed.

Postituse lõppu ka foto Jaapani rohelisest teest. See erineb hiina rohelisest teest nii maitselt (intensiivne eripärane maitse) kui välimuselt (erkroheline).

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
tere!
olen su postitusi juba veidi aega jälginud ja ei saa mainimata jätta et visuaalselt (ja kõik muu ka muidugi on väga hea) on su blogi üks ilusamatest!
tahtsingi küsida, millega igapäevaselt tegeled, et kas fotograafia ja hea stiili tunnetus on hobi või ka töö?
ja muidugi su söögid on ka väga huvitavad ja järgi proovimist väärt!
Eva P. ütles …
Tere! Tänud! Pildistamine on kindlasti üks suuri hobisid ning väikest viisi ka sissetulekuallikas.

Populaarsed postitused