Sööme silmadega ehk näpunäiteid toidu pildistamiseks

Kirjutis sellest, kuidas silmadega söömiseks ja isu tekitamiseks õnnestunud toidupilte teha. Soovitused põhinevad minu senisel kogemusel ning ei pruugi seetõttu üldse olla tõesed.

Hea valgus

Hea valgus on igasuguse foto tegemisel väga oluline ning sarnaselt portreefotodele on see toidu pildistamisel minu hinnangul vaat et kõige kriitilisem tegur pildi õnnestumiseks. Eelistan loomulikku aknast tulevat valgust, mida minu arvates ei saa samaväärseks tulemuseks mitte millegagi asendada, sealhulgas isegi mitte kalli stuudiovalgustusega. Stuudiovalgustusega on võimalik teha väga korralikke pilte, kuid nendes puudub (jällegi ainult minu meelest!) omapärasus. Niisiis, soovitus on teha toidufotod siis, kui õues on veel valge. Kolige oma tavaar võimalikult akna lähedusse, samas aga sellisesse kohta, kuhu päike peale ei paista (viimase osas tuleb teha vajadusel muidugi erandeid, näiteks kui on soov miskit ereda päikesevalgusega rõhutada). Mina pildistan vahel isegi magamistoas, sest seal on hele sisustus ja akna asetuse tõttu päikese suhtes langeb valgus eriti hästi pildistatavale objektile.

Aknast tulev valgus peegeldub kenasti cannelee karamelliseerunud osa peale.

Mida teha aga juhul kui õues juba hämar või isegi pime? Hämara valgustuse puhul on abiks näiteks see, kui fotoaparaat statiivi peale panna ja teha pika säriga võte. Kui õues juba pime, tuleb kindlasti välk appi võtta. Suunake see lakke ja tulemus tuleb ka rahuldav. Mängige valge tasakaaluga (see annab teatud tingimustes üllatavaid häid tulemusi, näiteks tasakaalustab kollakat lambivalgustust või sinkjat päevavalguslampide valgust) või pildistage RAW formaadis ja töödelge arvutis värvitemperatuuri tasakaalu.

Pildistada tuleks reeglina valguse poolsest suunast, v.a näiteks vedelike puhul, mille eripära just vastu valgust esile tuleb, näiteks tee.

Tee pildistamisel võiks teekannu sättida vastu valgust, et vedelik paremini läbi paistaks.

Hea silm

Kaunista toitu, lisa selle kõrvale huvitavaid detaile - näiteks taust, laudlina, mingi ootamatu taim, nuga, lusikas, lill, selle toidu juurde sobivad maitseained vms. Detailid muudavad foto terviklikumaks. Samas oska piiri pidada, mõõdukus annab ka siin hea tulemuse.

Fotole lisatud piparmündioks ja lusikas muudavad selle terviklikumaks.

Oluline on ka kompositsioon ehk erinevate elementide paigutuslik tasakaal pildil. Harmooniline pilt on teoorias selline, kus peamine objekt ei asu mitte keskel, vaid ühe kolmandiku peal, aga sellest reeglist ei soovita üks-ühele kinni pidada. Enamus juhtudel annab parema tulemuse kui teravustada kõige lähemal asuva objekti peale.

On parem, kui pildistatav objekt ei asu täpselt pildi keskel.

Pildista toite erineva nurga alt, proovi seda otse ülevalt alla teha, erineva külje pealt. Proovi ootamatuid lahendusi – miks mitte näiteks toiduained enne toidu valmimist üles pildistada.

Toreda pildi saab kui toiduaineid enne toidu valmistamist üles pildistada.

Olulised on värvid. Arvesta seda toidunõude valikus – valge värv toob värvilise toidu hästi esile, samas kui teised värvid toovad hästi valge toidu esile. Vali toonid, mis omavahel hästi sobivad ja üksteist täiendavad.

Värviline toidunõu toob valget värvi riisi hästi esile. Söögipulgad lisavad fotole pisut vürtsi. Lisaks on pildile valitud omavahel hästi sobivad pastelsed toonid.

Toidu sättimine pildi jaoks võib tihti päris kaua aega võtta, mistõttu varu aega ja kannatust – mis tühja kõhuga ei pruugi alati kõige paremini õnnestuda.

Hea tehnika on ikka ka vajalik…

Minule on toidu pildistamiseks kohustuslik üks hea lähivõtteid võimaldav ehk siis makroobjektiiv (ise kasutan enamuse toidupiltide tegemiseks Canoni 100 mm (f2,8) makro objektiivi). Makroobjektiiviga joonistub toidu struktuur kenasti välja ja on võimalik vajalikke detaile rõhutada. Suurema lauatäie vms rohkemate objektide pildile saamiseks jääb 100 mm väheks ja võtan appi oma lemmikobjektiivi 50 mm (f 1,4).

Makroobjektiiv toob pildistatava struktuuri hästi välja.

Kui soovid head tulemust, on fotode töötlemisest päris palju abi. Pilte on sageli vaja lõikuda (Crop), valgust korrigeerida (AutoLevels või Curves), kontrastsemaks teha (Contrast), värvi intensiivsust (Saturation) rõhutada, eemaldada laual olevat ebavajalikku puru (Clone stamp) või tasandada näpujäljed (Gaussian blur). Kui pildistad rohelist objekti, lisa pildile rohelist (Curves-> green). Soojates toonides pildile pane soojendav filter (Photo filter, warming). Ja nii edasi. Kui Photoshoppi ei ole, siis sobivad väga hästi sarnaste funktsioonidega internetist tasuta kättesaadavad programmid. Piltide töötlemisel ära unusta mõõdukust, sest pilt peab enamus juhtudel jääma loomulik.

Hangi inspiratsiooni

Isegi professionaalsed fotograafid soovitavad ja praktiseerivad seda - kopeerige teiste poolt tehtud töid, avastage enda jaoks seeläbi uusi lahendusi ja nippe. Kindlasti oskate ka enda poolt mingi uue nüansi juurde lisada ja tulemus tuleb super! Internetis on väga suures koguses väga ilusaid toidufotosid, nii blogides kui fotosaitidel (Flickr).

Et asja pisut keeruliseks ajada, siis ei pruugi need soovitused üldsegi 100% töötada ja mõne foto puhul võib palju edukamalt toimida hoopis vastupidine soovitus. Head harjutamist, see teeb meistriks!

Milliseid nippe Sina toidu pildistamisel kasutad? Ole hea anna nendest teada!

Comments

Elina said…
väga tänuväärt jutt. vahel mulle tundub, et toidublogid on poolenisti fotoblogid(mis pole üldse halb), nii et selles vallas enda harimine kulub alati marjaks ära.
Mulle endale väga meeldivad väga, kui serveeritakse omapärastes või vanaaegsetes nõudes, endal paraku kodune nõudevalik on üsna mage ja ebahuvitav. Igasuguse kakavärvi toidukraami(a la pasteet või mõned liharoad) teeb alati isuäratavamaks mingi roheline leheke.
Pildistan ka reeglina päevavalgel ja ilma välguta.
Pille said…
Me oleme ka ammu aru saanud, et parim on pildistamiseks päevavalgus. Kahjuks pole see alati võimalik, nii et talveperioodil kasutame ka välku.
Mullu sügisel käisin Eesti Foto fotokoolis, sellest oli palju abi kompositsiooni jms õppimisel; lisaks tudeerin lemmikblogijate fotosid. Sellegipoolest teeb enamus fotosid hoopis K :)
Aga lisan Su abistavad vihjed del.icio.us "food photography" rubriiki!
Evelin said…
oleks endal ka parem varustus käepärast! tunnen tihti puudust ka lihtsatest mustadest või valgetest nõudest, mis kirju toidu puhul pildile sobiksid.

white balance on pärast selle kasutamaõppimist talveõhtutel heaks sõbraks saanud. pole ju võimalik talvel valgel ajal tehagi pilte!

üks parim nipp on lihtsa pildi puhul siiski see, et tuleks lisada elvam taust, kas või lihtsalt laudlina. Aga võib juhtuda, et parima mustriga taust on hoopis sallilt või pluusilt...fantaasia maksab!
Anonymous said…
aitäh :)
Anonymous said…
Ilusaimad toidupildid on Eesti Naises. Eriti selle kuu omad. Sedasorti läbi mõeldust, detailirohkust ja vunki pole kusagil. Teeb kohe kadedaks!
Eva P. said…
Jah, viimase kommentaariga nõus. Ootan lausa huviga uut ajakirja, et just pilte näha ja neid huvitavaid detaile uudistada. Muide, samal tiimil (Maru ja Siim Vahur) ka femme.ee-s oma köögirubriik.
said…
Ilusad pildid ja huvitav jutt tõesti sul siin :) (hea, et nami-namis jutuks tuli, enne jäi kuidagi kahe silma vahele)

Popular Posts