Risotod - üks tomatitega, teine puravikega

Risoto valmistamine ei ole midagi väga keerulist, siiski on mõned "agad", mis ühest risotost "selle õige" teevad. Esiteks kindlasti spetsiaalne riis, teiseks roa kreemjas koostis. Hea risoto saad isegi ilma igasuguste lisanditeta (s.t baasretsepti järgi). Alljärgnevalt nii risoto baasretsept kui kaks sügishooajalist risotot lisanditega - tomatite ja puravikega.

Risoto baasretsept:
  • 2 šalottsibulat
  • 150 ml kuiva valget veini
  • 400 g risotoriisi
  • 1,5 l köögiviljapuljongit
  • 75 g riivitud parmesani juustu
  • 70 g võid
  • 15 g oliiviõli
  • soola, pipart, suhkrut
Hoia kõik ained käepärast, sest hea risoto valmistamiseks tuleb seda pidevalt segada. Kogu keetmistegevus käib keskmisel kuumusel. Risoto valmistamiseks vajad suuremat panni.

Prae sibul õlis klaasjaks (NB! Mitte pruuniks!), lisa riis, prae sedagi senikaua kuni see klaasjaks muutub (1-2 minutit). Nüüd lisa vein ja oota, kuniks see on riisi sisse imendunud. Nüüd hakka kulbihaaval lisama puljongit (mis peaks olema tulikuum). Kui kulbitäis puljongit on sisse imendunud, lisa järgmine. Valmis risoto peab jääma "al dente", ehk pisut krõmps - selleks läheb umbes 25 minutit. Kõige lõpus lisa riivitud parmesan, maitsesta soola, pipra ja vajadusel suhkruga (sõltuvalt veini hapukusest võib ka see vajalik olla). Jäta roog kaane alla 5 minutiks "järelküpsema".

Tomatirisotoks vajad lisaks 8 küpset tomatit. Eemalda tomatitelt koor, mida saab hõlpsasti teha lõigates koore peale noaga ristikese ja kastes tomati tulikuuma vette. Seejärel eemalda sõrmede vahel seemned ja muu vedel osa. See, mis järgi jääb, haki. Tomat tuleb risotole lisada 10 minutit pärast selle keetmist puljongis.
Puravikurisotoks vajad ühte suurt peotäit praetud ja hakitud puravikke. Puravikud pane pannile pärast sibula küpsetamist.

Comments

Popular Posts