Gluteenivabad koogid

Meie valikus on nüüdsest ka gluteenivabad koogid. Kõik sai alguse sellest, et meie poole pöördus üks perekond, kes soovis kooke, mis oleksid ilma nisu- ja maisigluteenita ning lisaks piimatoodetest vabad. Erinevate katsetuste tulemusena leidsime parimaks alternatiiviks nisujahule riisijahu ja kartulitärklise segu (suhtes 3:1). Biskviitkook kerkis kenasti, küll on gluteenivabal küpsetisel omad nipid, et see õnnestuks. Lisada tuleb õli vms koogile niiskust tekitavat ainet ning aineid tuleb korralikult vahustada.

Gluteenivabalt oleme tänaseks valmistanud nii sefiiritorte, porgandikooki ja šokolaadikooke. Viimase tegi pisut keerukaks see, et see pidi olema lisaks ka piimavaba, seega olid või ja tavaline šokolaad (tumedatel šokolaadidel on reeglina peal märge, et need võivad sisaldada piimaosakesi) olid välistatud. Šokolaadiks kasutasime Mahemarketist leitud riisipiimaga laktoosivaba šokolaadi ja või asemel läksid koogi sisse kikerherned! Kook tuli hästi mahlane (panime kihtidele ja kaunistuseks peale veel lisaks põldmarjamoosi).

Comments

Janika said…
Üllatav. Maisigluteenivaba?:) Mais on iseenesest looduslikult gluteenivaba. Kauplustes on saadaval ka gluteenivabu küpsetusjahusid - Schär (Selver), tõsi, maisi põhjal. Sunnuntai (NB! nende gluteenivaba jahu, mitte suvaline Sunnuntai jahu) - saadaval Prismas, Kaupmehes, Stockmannis.
Reegel on jah see, et gluteenivaba jahu vajab pisut rohkem rasvainet või tuleb veidi vähendada jahukogust - seistes kipub taigen kiirelt paksenema.
Eva P. said…
Janika - nii nisu, oder, kaer, riis, rukis kui ka mais sisaldavad gluteeni, aga need gluteenid on erinevad ja seetõttu ka inimestel allergiad erinevad. Kõige levinum on nisu-gluteeni allergia.
Katsetasime erinevaid jahusid, need segud ei andnud paraku kõige paremat tulemust. Pigem ise kokku segada erinevatest jahudest.
Janika said…
Olles ise gluteenivabal toitumisel juba õige mitmed aastad, võin öelda, et maisi loetakse ikkagi gluteenivabaks, kui kõne all on toitumine - see ei tekita tsöliaakia ja gluteenitundlikkuse korral probleeme. Pigem võiks arvata, et probleemiks on maisiallergia, selle puhul ei tekita muud teraviljad probleeme. Enamasti kasvab allergiast ühel hetkel ka välja.

Mina küpsetan pikemat aega Sunnuntai, nüüd hiljuti ka Schäri jahust - õnnestub hästi, aga koguseid on vaja mitmel-setmel korral järele proovida ja kohandada. Katsetanud olen igasuguseid muid jahusid kinoast kastanijahuni välja, ka leivaküpsetamist. Ütleme sellist klassikalist "valgejahuküpsetist" pole õnnestunud sellistest eksootilisematest jahudest edukalt saada.
Ees ootab Soome Keliapuoti tatrajahust köömnetega näkileibade retsepti äraarvamine - kohutavalt head ja meenutavad omamaist rukkileiba:) Korra proovisin, ei õnnestunud. Rukkileib on lisaks verivorstile ja mulgipudrule asi, mida igatsen. Muus osas saab hakkama. Õigemini isegi verivorsti saab tatrast teha, aga mulgiputru millegi "lubatuga" mitte. Jah, läks lobisemiseks:)
Eva P. said…
Tänud kogemuste jagamise eest! Tore on lugeda, et võtad asja väikese põnevusega - see on õnnestumisel üks vägagi oluline faktor :)
Unknown said…
Tere, juhin tähelepanu sellele, et kõik poes gluteenivaba kirjaga ei ole sugugi seda. Näiteks Sunnuntai "gluteenivaba" jahu...

Popular Posts