Küsimusi-vastuseid "Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris" raamatu retseptide kohta

Aitäh kõigile, kes on mulle uue raamatu osas tagasisidet andnud! Retseptide osas vastan meelsasti ka teie küsimustele, neid võite saata nii minu meilile või lisada blogikommentaaridesse. Panen alljärgnevalt kirja ka mõned laekunud küsimused, ehk on teistelgi raamatu lugejatel nendest abi!
---

Evelyn kirjutab/küsib: Suure õhinaga proovisin ära esimese retsepti. Selle käigus tekkis mul kahtlus, et teen ilmselt midagi valesti. Nimelt, minu biskviitpõhi (olen seda juba 2 korda proovinud teha) pragunes küpsemise käigus ja jäi ka väga raske ja tihke. Sinu kookidel paistab see olevat tunduvalt õhulisem. 

Vastus: Nägemata küll Sinu tulemust, mõned kommentaarid. Minu raamatus oleva biskviitpõhja retsepti järgi tulebki biskviit selline raskem ja tihkem, sest selles on rohkelt võid ja lisaks immutatakse seda siirupiga. Paljud on iseloomustanud seda kui iseloomuga biskviiti (erinevalt tavalisest muna-suhkur-jahu biskviittainast).
Õhulisuses mängib olulist rolli vahustamine. Samas ei tohi taigent üle vahustada, sest siis kerkib kook küpsedes keskelt liiga kõrgeks.
Soovitan ka kontrollida ahju temperatuuri õigsust - võimalik, et kook küpseb pisut üle (siis läheb liiga praguliseks). Proovi näiteks veerand tundi enne raamatus antud küpsetamisaja lõppu grillvardaga - ehk on kook juba küps?
Samas - ka minul tuleb iga biskviitpõhja tegemisel see ülevalt noaga sirgeks tasandada, sest küpsemisel on tekkinud ebatasasusi. See ongi täiesti normaalne.


Liili: Plaan on teha "Inglikooki". Ja sellega seoses kohe üks küsimus: koogi põhja koostises on märgitud ka vaarikad ja kookose laastud. Kas see on trükiviga? Valmistamise õpetuses pole neist juttu..


Vastus: Teil on täiesti õigus, tegu ongi veaga! Suur tänu avastamast ja teada andmast. Koogipõhja sisse ei ole tõesti ei vaarikaid ega kookoslaaste tarvis (vaarikad lähevad vahele ja kaunistuseks; kookoslaastud kaunistuseks).

Mai: Kas kamašokolaadi juustukoogi retseptist on kamašokolaad koostisainete nimistust ära ununenud?

Vastus: Ei ole, sest koostisainetes on nii piimašokolaad kui kama, milledest kamašokolaad tuleb enne koogi tegemist ise valmistada. 

Mari: kas juustukoogi küpsiste asemel saab ka teisi küpsiseid kasutada?

Vastus: Jah, saab kasutada. Võta tavalised digestiivküpsised, purusta ja sega need sulavõiga (100 g küpsiste kohta 30 g võid). Isetehtud küpsiseid ei ole vaja võiga segada, kuid poeküpsised on kuivavõitu, mistõttu neid on vaja võiga segada.

Tumeda šokolaadi juustukook maasikakastmes (retsept raamatus "Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris")

Kommentaarid

Populaarsed postitused