Juuretisesai ehk ilma lisatud pagaripärmita valmiv sai


Sai, mille koostisained on vesi, nisujahu, sool ja juuretis (ilma lisatud pagaripärmita). Minu juuretis sai valmis 2013. a. suvel ning kenasti toimiva juuretise sain kahe kuu möödudes. Segasin nisujahu veega ning toitsin igal hommikul uue portsu vee-jahuga (vahepeal visatakse osa minema, sest juuretist saab muidu liiga palju).

Esimesed 5 nädalat toitsin juuretist lausa igapäevaselt. Sealt edasi hakkasin juba saia valmistama, katsetades erinevaid jahusid ja nähes, kuidas juuretis aina sitkemaks ja tugevamaks muutub. Juuretise vanus (õigemini, noorus) on poisike võrreldes nende pagariäridega, kus juuretise vanust mõõdetakse aastakümnetes (kuuldavasti isegi aastasadades).

Saia valmistamise protsess iseenesest on lihtne, kuid nõuab suurt aja planeerimist ja ajaga tekkivaid kogemusi. Ettevalmistused küpsetamiseks algavad 2 päeva varem juuretise tihedama toitmise ning teisel päeval taina segamisega. Kui pätsid valmis, lähevad need ööseks külmkappi seisma. Hommikul tuleb need kerkima tõsta, et siis saaks keskpäeva paiku saiapätsid ahju tõsta.

Sai iseenesest on maitselt kergelt hapukas (inglise keeles on saial üsna tabav nimi -sourdough) ja Eestis müüdavate pärmitaignast saiadega võrreldes ei ole see nii magus. Meeldib väga, et juuretisega saial ei ole pagaripärmi kõrvalmaitset. Pealt krõbe, seest õhuline (selles mängib olulist rolli õige kergitamine ja küpsetamine-niisutamine). Sai säilib 3-4 päeva ja on loomulikult parim küpsetamise päeval, aga väga maitsev ka järgmistel päevadel röstituna.

P. S. Juuretisest, selle kasvatamisest, aktiveerimisest ja juuretisesaia vormimisest ja küpsetamisest loe lähemalt minu raamatust "Nisujuuretis. Küpsetised"







Kommentaarid

Populaarsed postitused