Kuidas teha õunastruudlit nii nagu Austria pagarid

Alljärgnev on ajakirjas Nipiraamat (september 2016) ilmunud samm-sammult õpetus sellest, kuidas valmistada paberõhukese ja krõbeda taina sisse mässitud rikkaliku õunatäidisega struudlit. Tavapärase rullimise asemel tuleb tainal lasta õhukeseks venida ja see protsess on tõesti põnev.  
  

Struudlitaigen:
  • 200 g nisujahu
  • 2 spl rapsiõli
  • 1 dl leiget vett
  •  ¼ tl soola
Täidis:
  •          ca 1,5 kg õunu
  •          100 g võid
  •          100 g riivsaia
  •          50 g rosinaid
  •          5 spl suhkrut
  •          1 tl kaneeli

Lisaks vajad:
  •     3 spl jahu tööpinna katmiseks
  •        1 spl rapsiõli taina määrimiseks
  •         pintsilt, suurt köögirätikut või laudlina, ahjuplaati, küpsetuspaberit


Pane kaussi jahu ja sega soolaga. Tee keskele süvend ning lisa 2 spl rapsiõli ja vesi. Sega esmalt lusikaga ja jätka käte vahel kuniks saad ühtlase tainapalli. 
Kata see kile ja köögirätikuga ning jäta üheks tunniks toatemperatuurile (mitte külmikusse!) ootele.

Puhasta ja koori õunad ning viiluta (või tükelda). Sega suhkru, kaneeli ja rosinatega ning jäta ootele.

 Võta ca 2 spl võid, sulata pannil ja prae selles riivsai. Jäta jahtuma. Ülejäänud või sulata eraldi potis. 
Valmista ette tööpind. Võta suurem köögirätik või laudlina ning tee selle pind korralikult jahuseks. Arvesta sellega, et tööpind võiks olla vähemalt 1 m lai.

Võta tainapall kätte ja määri see 1 spl õliga. Lase sellel ise käte vahel õhemaks venida nii, et alustad keskelt ja suunad taina venimist käes seestpoolt väljapoole tainast järjepidevalt ringratast keerutades.

Taigen venib hästi suureks ja paberõhukeseks. Kui see on juba liiga suur, et saaksid seda käes venitada, aseta see jahusele laudlinale. Venita tainal nüüd ka servad õhukeseks. Kokkuvõttes peaksid saama hästi suure (ca 50x70 cm) ristküliku kujulise tüki. 
Määri taigen pealt sulavõiga ja raputa võimalikult ühtlaselt peale riivsai.
Tõsta õunatäidis täidisele ühe pika ribana endapoolsesse serva, nii et sinu ja õunavao vahele jääb ca 10 cm laiune vahe. Jäta õuntest välja voolanud vedelik kasutamata.
Kata õunatäidis endapoolse tainaservaga. Suru käte abiga täidis võimalikult kõrgeks ja ümmarguseks.     
Nüüd rulli struudel liniku abiga kokku nii, et struudlit ise kätega ei puudutagi, vaid lased linikul selle kokku rullida nii et tõstad seda enda poolt kõrgemale.
Tõsta valminud struudel liniku abiga ahjuplaadile (voltimiskoht põhja all) ja moodusta sellest n-ö hobuseraud. Pintselda pealt sulavõiga ja küpseta 180-kraadises ahjus tund aega.

Nippe: 
  • Kui võid jäi üle, pintselda sellega struudlit ka ahjus küpsemise ajal.
  • Kasuta hästi kõrge valgusisaldusega jahu, nt Sunnuntai (või fotol olev Manitoba).
  • Kui taina sisse tekib väikeseid auke, ei ole sellest hullu, sest mässid struudli mitmekihliselt rulli.
  • Struudlit lõika sakilise leivanoaga.


NB! Kui Sulle selline samm-sammult õpetus meeldis, jälgi Nipiraamatut, sest kirjutan/pildistan selliseid õpetusi ajakirja igakuiselt. Oktoobri ajakirjast leiad näiteks seenekujuliste küpsiste valmistamise õpetuse. 

Comments

Popular Posts