Uus raamat - Nostalgilised tordid ja koogid


"Nostalgilised tordid ja koogid" -  minu neljas kokaraamat, mis toob teieni tordid, koogid, saiakesed ja küpsised nii nagu meie emad ja vanaemad neid mäletavad. Lisaks pereretseptidele (mitte ainult minu emalt, vaid laiemalt) võtsin retseptide koostamisel appi ka "Kondiitritöö tehnoloogia" (1975) ehk tolleaegsete kondiitrite käsiraamatu (sealt sain näiteks teada, et sefiiritordi vahele käis vanasti õunakreem ja tulemus on tõesti meeldiv). Pöördusin ka vene- ja ukraina keelse kirjanduse poole, sest paljud vanad nostalgilised küpsetised on idapiiri taga tänaseni väga populaarsed (näiteks šerbett, Kiievi tort ja Krakovi koogikesed).

Retseptide taaselustamine võttis omajagu aega ja katsetusi, sest tooraine on aastatega muutunud.  Näiteks, kui vanasti oligi üks kuiv, teraline kohupiim, siis tänapäeval sellist naljalt poest ei leia. Kuid õnneks on kauplustes endiselt maisipulgad, kondenspiim ja Juubeli tordipulber.

Maitseüllatusi jagus mitmeid - tooksin esile kihilisest pärmitainast valmivad Moskva saiad ja võiroosid, kihilised küpsised ja isegi Aleksandri koogid. Kuigi mitmed kohvikud ja nostalgilised pagariärid valmistavad neid tänaseni, on kodutehtud versioon lihtsalt palju parem. Usun, et üllatute isegi kui need järele proovite.    





Comments

Popular Posts