Ciabatta, ilma sõtkumata tainast

Ilma sõtkumata tainast valmiva ciabatta saia retsept pärineb "Küpsetaja käsiraamatust" (lk 29). Kui teil juhtumisi on see raamat, siis palun parandage ära vedelikukogus selles retseptis. Raamatusse on sattunud viga: 2 dl asemel peab olema 3 dl vett.






PÄRMITAINAS (1 päts): 
  • 300 g nisujahu (00 tüüp/T405)
  • 0,5 tl kuivpärmi 
  • 1,5 tl soola
  • 3 dl vett 
  • määrimiseks oliiviõli

Küpsetamisele eelneval õhtul sega kausis kuivained, lisa vesi ning sega ühtlaseks. Kata kile ja rätikuga ning jäta u 15 tunniks köögiriiulile (toatemperatuurile) kerkima.

Küpsetamispäevaks peaks taigen olema ilusti kerkinud ja mullitab tugevalt. Tee tööpind jahuseks ning kummuta tainas sellele (foto 1).

Vormi tainas käte abiga ristkülikukujuliseks (foto 2).

Jaga tainatükk mõttes kolmeks. Tõsta vasakust servast 1/3 keskmisele osa peale (foto 3) ja seejärel 1/3 paremast servast keskmise osa peale (foto 4). 

Voldi taigen nüüd samamoodi ka pikemast servast kokku (foto 5-6) ja aseta saadud (ruudukujuline) tainas kergelt õliga määritud kaussi. Raputa jahuga pealt üle, kata rätikuga ning tõsta soojasse kohta paariks tunniks kerkima.

Paari tunni möödudes kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tee see jahuseks ning kalla tainas küpsetuspaberile. Venita tainas ristkülikukujuliseks, tõsta 1/3 vasakust servast keskmise osa peale ja seejärel 1/3 paremast servast keskmise osa peale. Raputa saadud piklik tainatükk jahuga üle. Küpseta 230-kraadises ahjus u. 35 minutit, kuniks sai on pealt tumepruun ja krõbe.



Comments

inglitiivad said…
Just hiljuti tegin seda ciabatta't ja ei suutnud aru saada, kust otsast see nüüd vedel tainas on :D Hea teada, et viga polnud minus!
Eva P. said…
Jah, viga polnud Sinus! :) Kui Sul (või teistel) on edaspidi selliseid märkamisi, kirjuta mulle julgelt. Head küpsetamist!
Kaja said…
Tere. Kui ma tahaksin lisada oliive ja päikesekuivatatuid tomateid ,siis kas kohe õhtul segan jahu sisse.
Kaja said…
Tere. Kui ma tahaksin lisada oliive ja päikesekuivatatuid tomateid ,siis kas kohe õhtul segan jahu sisse.
Kaja said…
This comment has been removed by the author.
Eva P. said…
Lisa järgmisel päeval, muidu hakkavad öösel taina sees hapnema.

Popular Posts