Speltajahu juuretisesai

Juuretisesaia saab teha ka 100% speltajahust. Peab arvestama, et sai ei ole sedavõrd õhuline ja kerge kui sai "tavalisest" nisujahust. Kogus ühele saiapätsile. Fotol sai, mis tehtud Loona talu speltajahust.


  • 50 g nisujahu (või speltajahu) juuretist
  • 530 g speltajahu (peen jahvatus, Loona talu)
  • 3,5 dl vett
  • 10 g soola 

1. Sega aktiveeritud juuretis 3 dl veega, lisa jahu ning sega ühtlaseks. Jäta tunniks ajaks kilega kaetult ootele. 
2. Lisa juurde 0,5 dl vee ja soola segu. Sõtku taigent korralikult (mikseriga segades ca 8 minutit, käsitsi u. 15 minutit). Kata kilega ja jäta pooleks tunniks ootele. 
3. Edasi tee neli segamist-tõstmist nii nagu kirjeldatud "Küpsetaja käsiraamatu" juuretisesaia retseptis. 
4. Kummuta taigen jahusele pinnale ja vormi sai (juhised vt samast raamatust). 
5. Tõsta kerkimiskaussi, kata kilega. Jäta 1-2 tunniks toatemperatuurile. Kui taigen on pisut kerkinud, tõsta see ööseks külmikusse. 
6. Kummuta ahjuplaadile. Küpseta 20 minutit 230-kraadises ahjus ning 20 minutit 200 kraadises ahjus.  

----
Alljärgnev pildil sama sai Kaarli talu speltajahust. Kaarli talu speltajahu (peen jahvatus) on täisterajahu ja kiudainerikas. Sai on küll vähem õhulisem, kuid tekstuuririkkam, püsib hästi koos ja on maitsev.  








Comments

Popular Posts