Matcha pulber




Matcha on pulber rohelisest teest, mida kasutatakse nii tee kui toidu valmistamiseks. Tänapäeval on matcha joomine ning selle tootmine Jaapani pärusmaa. Jaapanist pärineb ka kõige parema kvaliteediga matcha. 

Matcha pulbri valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid rohelise tee sorte. Mõned nädalad enne teelehtede korjet kaetakse teepõõsad päikese eest. See aeglustab lehtede „küpsemist“, muudab värvuse intensiivsemaks roheliseks ning soodustab magusust lisavate aminohapete teket. Kõige kvaliteetsemates matcha pulbrites on aminohapete osakaal kõige kõrgem – ehk siis need on teistega võrreldes magusamad ja intensiivsema maitsega ning on seetõttu kasutusel eelkõige teetseremooniatel. Mitte nii kvaliteetseid pulbreid kasutatakse erinevatesse söökidesse-jookidesse lisamiseks, sh jäätis, piimakokteilid, mahlad, küpsised, tordid, koogid jm. Lisaks spetsiifilisele maitsele lisab pulber ka kena helerohelise värvuse.
Kvaliteetse ja vähemkvaliteetse matcha pulbri erinevus (sh maitse ja värvus) tuleb toidutegemisel eriti hästi välja just mitteküpsetatud toitude puhul, näiteks jäätise ja matcha latte vms kokteilide puhul. Küpsetamisel pulbri värv mõnevõrra tuhmub, kuid eelise annab siiski teetseremoonia-kvaliteediga pulber, mis on isegi kordi kallim toidutegemise matchast. 

Matcha pulber, mida kasutan ise küpsetamiseks - vt. siit



Comments

Pille said…
See hiina vs jaapani võrdlev pilt on v. head! Ise olen vaid jaapani oma kasutada saanud ja meeldib see kergelt mõrkjas maitse väga.
Elina said…
huvitav, kus Eestis matcha pulbrit osta saaks?
Eva P. said…
Tere Elina! Ma olen näinud müügil Hiina päritolu pulbrit Rocca al Mare keskuses asuvas teepoes; väidetavalt on miski matcha pulber müügil ka Liivalaia piprapoes. Kindlasti saab kvaliteetset Jaapani matchat lääne-Euroopa pealinnadest, nii et kui Sul keegi tuttav minemas, anna tellimus sisse...
Maarja said…
need tee jutud on väga ilusad.
qsti said…
Toidutares on sinu matcha-jutu juures foto hirmus ahvatlevatest kookidest, tahaksid sa neist lähemalt rääkida? :)

Popular Posts