Matcha pulber
Matcha on pulber rohelisest teest, mida kasutatakse nii tee kui toidu valmistamiseks. Tänapäeval on matcha joomine ning selle tootmine Jaapani pärusmaa. Jaapanist pärineb ka kõige parema kvaliteediga matcha.
Matcha pulbri valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid rohelise tee sorte. Mõned nädalad enne teelehtede korjet kaetakse teepõõsad päikese eest. See aeglustab lehtede „küpsemist“, muudab värvuse intensiivsemaks roheliseks ning soodustab magusust lisavate aminohapete teket. Kõige kvaliteetsemates matcha pulbrites on aminohapete osakaal kõige kõrgem – ehk siis need on teistega võrreldes magusamad ja intensiivsema maitsega ning on seetõttu kasutusel eelkõige teetseremooniatel. Mitte nii kvaliteetseid pulbreid kasutatakse erinevatesse söökidesse-jookidesse lisamiseks, sh jäätis, piimakokteilid, mahlad, küpsised, tordid, koogid jm. Lisaks spetsiifilisele maitsele lisab pulber ka kena helerohelise värvuse.
Kvaliteetse ja vähemkvaliteetse matcha pulbri erinevus (sh maitse ja värvus) tuleb toidutegemisel eriti hästi välja just mitteküpsetatud toitude puhul, näiteks jäätise ja matcha latte vms kokteilide puhul. Küpsetamisel pulbri värv mõnevõrra tuhmub, kuid eelise annab siiski teetseremoonia-kvaliteediga pulber, mis on isegi kordi kallim toidutegemise matchast.
Matcha pulber, mida kasutan ise küpsetamiseks - vt. siit
Kommentaarid