Kuidas valida jäätisemasinat

Jäätisemasinaid on laias laastus kahte tüüpi: kompressoriga, mis töötavad kui iseseisvad külmutajad, ning sügavkülmutamist vajava kausiga masinad, mille külge ühendub mootor. 


Kompressoriga masinad (näiteks Sage Smart CoopSeverin) on kasutamiseks hästi mugavad eelkõige seetõttu, et kauss ei vaja eelnevat sügavkülmutamist. Masin segab jäätist 30-60 minutit (sõltuvalt jäätisetaina temperatuurist – mida külmem see on, seda kiiremini valmib). Kui nii soovid, siis valmis ka koheseks söömiseks. Seda tüüpi masinad kallimad. 

Hinnalt soodsamate, eelkülmutatava kausiga masinate puhul (nt Kitchen Aid jäätisekauss) tuleb jäätisekauss vähemalt 12-24 tunniks sügavkülmikusse ootele panna. Külma salvestanud kauss ühendatakse seejärel mootori külge, jäätisesegu kallatakse kaussi ning mootor hakkab kausi sisse kogunud külma abil jäätist segama-külmutama. Võimeka masina puhul võtab see aega ca 15-20 minutit. Kui jäätis valmis, tuleb see vähemalt 5-6 tunniks sügavkülmikusse panna, sest masinast tulev jäätisesegu on söömiseks veel pehme, aga piisavalt külm, et ennetada jääkristallide teket. 

Pärast jäätise valmimist tuleb kausil lasta üles sulada ja see uuesti sügavkülma panna, mistõttu tuleb enne järgmist jäätisetegu vähemalt 12-24 tundi oodata. Arvestada tuleb ka sellega, et jäätisetaigen tahab enne masinasse panemist külmikus korralikult maha jahtuda; ideaalne kui see aeg oleks 10-12 tundi. Kui jäätisevalmistamise rutiin on selge, on needki masinad mugavad kasutada. Paljudel selliste masinate omanikel „elavadki“ kausid sügavkülmikus, et soovi korral jäätiseteoga kohe alustada saaks.

Mida jäätisemasina ostmisel arvestada?

Piisav võimsus. Mõlemat tüüpi masina ostul vaata tehnilistest andmetest mootori võimsust – mida võimsam, seda vastupidavam ja suutlikum see on. Tänapäeval müüakse mitmeid väga väikese võimsusega jäätisemasinaid (isegi nt. 7 W), kuid suure tõenäosusega on seda liiga vähe, et külmuvat jäätisesegu segada. Selliste masinate omanikud räägivad, et jäätisesegu jääb liiga pehme ning kui jäätis hiljem sügavkülmikusse panna, külmub see jääkristallidega kõvaks tükiks. 

Masina maht. Masina maht võiks olla ca 1-1,5 liitrit jäätist. Arvesta, et kodus tehtud jäätis on tihedam ja tummisem, seda võrreldes poes müügil olevate nn tavajäätistega (millede koostises on palju õhku!). Kui paned masinasse jäätisetaigna, arvesta, et külmumise-segamise jooksul selle maht paisub. Eelkülmutatava kausiga masina puhul veendu enne ostmist, et kauss sinu sügavkülmikusse ära mahub – 1-1,5 liitrit jäätist valmistavad kausid on üpris suured.

Eelista tuntud tegijat. Tootele lisab usaldusväärsust kui selle on tootnud tuntud tootja. Iseäranis viimasel ajal on kauplustesse müügile tulnud mitmeid nn uusi tegijaid – kindlasti ei ole kõigi nende tooted halva kvaliteediga, kuid kui tahad kindla peale välja minna, eelista pigem tuntumat tegijat. Ka liiga odav hind ei kõla väga usaldusväärselt.  




Jäätisemasinad, mida olen ka ise järele proovinud:
 
Sage Smart Scoop 

Seda masinat sain proovida jäätisemasina tegemise ajal (aitäh Euronicsile!). See on võimekas, moodne ja võimalusterohke kompressor-tüüpi jäätisemasin, mille kauss ei vaja eelnevat sügavkülmutamist; lisaks võid jäätist hakata valmistama kohe kui jäätisetaigen pliidil valminud, sest masinal on ka eelkülmutamise funktsioon. On veel mitmeid lisamugavusi: valida saab 12 erineva kõvadusastmega jäätise vahel ning lasta masinal märku anda sellest, et oleks õige aeg lisandeid jäätise sisse lisada. Jäätis (maksimum 1 liiter) tuleb üsna õhuline, sest labad segavad jäätist üsna hoogsalt. Miinuseks ehk see, et võtab palju ruumi.


Cuisinart ICE30BCE

Eelkülmutatava kausiga 1,5-liitrine jäätisemasin, mida on ülimalt lihtne koostada ja kasutada. Masina mootor asub põhjas, mistõttu ringlema ei panda labad, vaid kauss. Meeldib, et masinal on suur ava, läbi mille on mugav nii jäätist kui lisandeid sisse valada. Jäätist tuleb enne masinasse panemist ca 8 h sügavkülmikus hoida ning lasta pärast sügavkülmikus mõned tunnid „järelvalmida“. Jäätise segamise peale kulub ca 15-20 minutit. Miinuseks on mõneti ebameeldiv tööhääl ning masina suurus – see võtab köögikapis enda alla üsna suure pinna. 



Krups GVS 241 

Eelkülmutatava kausiga jäätisemasin, mis on hästi kompaktne ja vähe ruumi võttev. Esmakordsel kasutamisel võib masina koostamisega pisut pusimist olla, sest omavahel tuleb ühendada mitmeid detaile. Masin segab jäätise kokku aeglaselt, kuid kindlalt: tulemuseks tihke, siiski parajalt õhuline kodujäätis. Enne kui lisad masinasse jäätisetaina, hoia seda 8 h külmikus, vastasel juhul on temperatuuride vahe eelkülmutatud kausiga liiga suur ja jäätisetaigen kleepub seinte külge (või jääb liiga pehmeks). Kui masin on oma töö lõpetanud (ca 15-20 minutit), tõsta jäätis sügavkülmikusse nn järelvalmima. Mahutab maksimum 1,5 liitrit. 

Kitchen Aidi jäätisekauss 

Juhul kui sul on kodus Kitchen Aid köögikombain, on see hea valik ja mitte ainult ruumi kokkuhoiu mõttes. Kitchen Aidil on jäätisekausse isegi kaks - üks on vanem ja teine uuem versioon (uuem tuli turule 2022. a. kevadel). Kuna olen neid mõlemaid kasutanud, selgitan erinevusi ja sarnasusi. Mõlemad jäätisevalmistamise komplektid koosnevad eelkülmutatavast kausist, mõlemad on sama suured e. 1,9 liitrit, mõlemal on kaasas jäätisesegamise laba ja kinnitus. Kõige suurem vahe on kinnituse lisamises, mis uuel versioonil on tükk maad lihtsam - sellega ei ole niipalju pusimist, eriti kui sa jäätist väga tihti ei tee ja õige kinnitamine ilma kasutusjuhendit lugemata kipub meelest minema. Uue mudeli laba on pikem, mis annab tulemuseks natuke õhulisema tulemuse - see on väga väike vahe, aga kuna teen jäätist tihti, oli see siiski märgata. Erinevus on ka väljanägemises - vana on sile, uus on pealt triibutatud. Hinnavahe räägib aga vanema mudeli kasuks. Vt vana vs uus.



Kitchen Aidi uus jäätisekauss (foto tootja lehelt)


Kuidas kasutada? Nii vanal kui uuel mudelil on kasutamine sama. Kauss tuleb sügavkülmikus eelkülmutada, seejärel panna kaussi segamislaba ja ühendada masina külge kaasasoleva kinnituse abiga. Kinnita kauss ja labad ning käivita mikser kõige madalamal kiirusel. Alles nüüd kalla sisse jäätisesegu, sest teisiti toimides võib jäätisesegu kausi külge külmuda ning labad ei jõua seda enam ringi ajada. 

Nagu teistegi eelkülmutatud kausiga mudelite puhul, tuleb jäätisetaigent enne segamist vähemalt 5 tundi külmikus hoida. Jäätis sega valmis ca 15-20 minutiga, tõsta see silikoonist spaatli, puulusika vms abiga (et kausi sisemust ära ei kraabiks) sügavkülmanõusse ja enne söömist hoia seal viis tundi.

Millist jäätisemasinat ise kasutan?

Kasutasin pikalt eelkülmutatava kausiga Krups jäätisemasinat, kuid vahetasin selle Kitchen Aidi jäätisekausi vastu, sest vahepeal on soetatud Kitchen Aidi lauamikser. Mõlemate jäätisemasinate puhul meeldib see, et need on võimekad ja segavad kokku tihke ja väheõhulise jäätisemassi. Miinuseks see, et kausid tuleb eelkülmutada, mis nõuab aja planeerimist (tehtav) ning piisavalt sügavkülmiku ruumi (valikute küsimus). 

Head jäätisesegamist! 



Comments

Popular Posts