Kuidas valida jäätisemasinat

Viimasel ajal olen saanud palju küsimusi teemal millist jäätisemasinat osta. Kirjutasin sel teemal ka oma jäätiseraamatus; kopeerin siia blogisse raamatus ilmunud teksti koos väikeste täiendustega.

Laias laastus on kahte tüüpi jäätisemasinaid:

1) Eelkülmutatud kausiga jäätisemasin, mille kauss tuleb enne jäätisetegu teatud ajaks (näiteks 24 tundi) sügavkülmikus hoida. Kui kauss on piisavalt külma kogunud, kinnitad selle külge mootori ja jäätisetegu võib alata. Masin hakkab jäätist segama ja samal ajal toimub kausi seinte sisse kogunenud külma abil külmumisprotsess.

Seda tüüpi masinate puhul tuleb jäätise valmistamisele rohkem aega planeerida. Jäätisesegu tuleb enne masinasse lisamist täielikult jahutada, sh ca 10-12 tundi külmkapis hoida. Kauss ongi mõistlik sügavkülmikus hoida, siis on seda käepärane vajadusel võtta.

2) Teine tüüp masinaid on nn iseseisvad väikesed sügavkülmikud, mille küljes mootor. Kasutamiseks hästi mugavad, sest jäätisetegu võib kohe alata ja sügavkülmiku ruumi need enda alla ei võta. Need masinad on küll kallima hinnaga.



Tähelepanekuid/näpunäited jäätisemasina valikul:


  • Masina võimsus on tähtis, sest ringi segatav jäätisemass on raske. Mida võimsam, seda vastupidavam ja suutlikum masin reeglina on (samuti hinnalt kallim). 
  • Testi, kui kiiresti masin jäätist vahustab. Mida kiiremini labad ringi käivad, seda õhulisema jäätise saad. Kui eelistad aga tihket ja kontsentreeritud jäätist, on sobilikum „aeglasem” masin. 
  • Mõtle läbi, kui suur on jäätisesööjate arv, et soetada piisavalt suure kausiga masin. Arvesta ka seda, et jäätisesegu valmides paisub, st et kaussi ei tohi panna ääreni täis.
  • Kallimad masinad pakuvad lisamugavusi: ütlevad temperatuuri, millal on õige aeg lisandeid panna ja millise kõvadusastmega jäätis parasjagu on. On masinaid, mis jätavad jäätise pärast valmimist külma (teist ehk iseseisva sügavkülmiku tüüpi) ja lubavad end ka eelkülmutada, et jäätisetegu kiiremini läheks.
  • Kui masin ostetud, tutvu kindlasti kasutamisõpetusega, sest iga masin on omamoodi. See on ka põhjus, miks on käesoleva raamatu retseptides kirjas, et jäätis tuleb valmistada vastavalt masina juhistele –masinad on erinevad! 
  • Kui sul on Kitchen Aid lauamikser, on ainuüksi ruumi kokkuhoiuks mõistlik soetada Kitchen Aidi jäätisekauss, mis on eelkülmutatav ja põhimasina külge kinnitatav.


Millist jäätisemasinat mina ise kasutan?

Ka seda on palju küsitud. Kasutan eelkülmutatava kausiga Krups jäätisemasinat, mille soetasin ca 10 aastat tagasi. Tänu oma tööle olen saanud proovida mitmeid erinevaid jäätisemasinaid. Krupsi poolt segatud jäätis on minu jaoks siiski eelistatuim, sest mulle meeldib nn Häagen Dazs laadne tihke ja väheõhuline jäätisemass. Kui täna oleks vaja jäätisemasin osta, valiksin kindlasti Kitchen Aidi jäätisekausi, sest vahepeal on soetatud Kitchen Aidi lauamikser.




Comments

Popular Posts