Gluteenivaba saia retsept e. ilma nisujahuta sai

Sai, mis küpsetatud täiesti ilma nisujahuta ning mis maitseb nagu üks täiesti tavaline sai; meenutab maitselt isegi juuretisesaia. Koorik on hästi krõbe, sisu pehme, õhuline ja kergelt nätske. Parim söömiseks samal päeval, teisel päeval hakkab taina koostises olev veiniäädikas kergelt maitset häirima. 

Jahusegus kasutasin toortatrajahu, riisijahu ja kartulitärklist. Oluline komponent on psülliumipulber, mida ei saa selles retseptis ei asendada ega ära jätta. See India teelehest (Plantago Ovata) valmistatav täiesti naturaalne pulber on gluteeni aseaine ning aitab seega tainast siduda. 


Gluteenivaba saia retsept 

  • 10 g kuivpärmi
  • 2 spl (roo)suhkrut
  • 1,5 dl + 2,4 dl vett 
  • 14 g psülliumi pulbrit *
  • 130 g toortatrajahu *
  • 100 g kartulitärklist
  • 90 g riisijahu *
  • 10 g soola 
  • 1,5 tl veiniäädikat

1. Vispelda pärm ja suhkur koos 1,5 dl veega (vesi 40 kraadi). Sega, kuniks pärm on lahustunud.
2. Vispelda psüllium 2,4 dl külma veega. Vispelda kiirelt, et tükkidest vabaneda ja võta vispel kiiresti välja, jätka segamist lusikaga. Segu muutub sültjaks massiks. 
3. Sega psüllium pärmi sisse, lisa veiniäädikas.
4. Sega tatrajahu, kartulitärklis, riisijahu ja sool.
5. Lisa vedelad ained ja sega lusikaga ühtlaseks tainaks. Sõtkuma ei pea. Kata kauss kile ja rätikuga ning tõsta sooja kohta 1 tunniks kerkima.  
6. Kummuta kerkinud taigen riisijahuga kaetud töölauale. Venita see ettevaatlikult ristkülikuks ning voldi kokku nagu ärikiri. Tõsta riisijahuga üle puistatud kergitamiskaussi ja jäta 1 tunniks kerkima.
7. Kummuta kerkinud päts küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 250-kraadises ahjus 20 minutit + 200-kraadises ahjus 20 minutit. 

Retsept põhineb siit blogist võetud retseptil.  

* Toorainest

  • Psülliumi pulber - kasutasin Finax toodet, mis on pulbri kujul (ilma kestadeta) müügil nt Prismas. Kui kasutad kestadega psülliumi, võtke seda retsepti jaoks 20 g. 
    NB! Psülliumit ei tohi millegagi asendada (ei guarkummi ega ksantaankummiga)!
  • Toortatrajahu - Jahu-Jaani või Kaarli talu jahud sobivad hästi. Kui kasutate RemedyWay jahu, võtke seda 2 spl vähem. Mitte asendada tavalise tatrajahuga! 
  • Riisijahu - kasutasin tavalist Veski-Mati riisijahu. 
P.S. Vaata ka minu kokaraamatut "Vegani tordid ja koogid. Maitsvalt ja kõigile", mille kõik retseptid on vegan, ilma nisujahuta ja ilma valge suhkruta. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused