Kõrvitsasai juuretisetainast

Kena väljanägemisega kollane-oranžikas sai juuretisetainast on maitselt hapukas, pehme sisu ja krõbeda koorikuga. Sai püsib tänu kõrvitsapüreele pehme ka teisel-kolmandal päeval ning on siis eriti hea röstituna. Otsene saiavalmistamise töö ei võta kaua aega; küpsetamisplaanides tuleb arvestada juuretise aktiveerimisega (2 päeva) ning seda, et taina kergitamisega alustad küpsetamisele eelneva päeva õhtul. Sellest tainakogusest saad kaks keeksivormi suurust pätsi.


Küpsetamispäevale eelneval õhtul sega suuremas kausis kokku:
  • 170 g aktiivset nisujahu juuretist*
  • 300 g nisujahu
  • 3,5 dl vett
Kata toidukilega (et natuke õhku pääseks ligi) ja rätikuga, jäta ööseks toatemperatuurile.

Küpsetamispäeva hommikul lisa eelmise päeva segule:
  • 4 dl muskaatkõrvitsa püreed
  • 1,8 dl vett
  • 1 spl soola
  • 450 g tugevamat nisujahu (parim on Manitoba, sobib ka Sunnuntai)
  • 450 g pehmemat nisujahu ("Eriti hea nisujahu")
Sõtku taigent ca 8-10 minutit, kuniks taigen käte küljest lahti tuleb (kui kasutad Kitchen Aidi mikserit, on segamise aeg 4-5 minutit). Taigen on märjapoolne. Kata segu taas kile ja rätikuga ning jäta 6-8 tunniks toatemperatuurile kerkima.

Kui taigen on kerkinud kahekordseks, kummuta see töölauale ning jaga kaheks. Tõsta tainapallid õliga määritud kahte keeksivormi ja jäta veel 1,5-2 tunniks kile ja rätiku all kerkima.

Küpseta 20 minutit 240-kraadises ahjus ning veel 20 minutit 190-kraadises ahjus.


Juuretisest, selle kasvatamisest, aktiveerimisest ja juuretisesaia vormimisest ja küpsetamisest loe lähemalt minu raamatust "Nisujuuretis. Küpsetised"

Retsept põhineb The Rowdy Baker blogist loetud retseptil.





Comments

Popular Posts