Juuretise kasvatamine nisujahust

Nisujahu juuretis erineb leivajuuretisest nii tekstuurilt kui omadustelt, põhjuseks tihe ja elastne gluteenivõrgustik, mis juuretises koos metsiku pärmiga tekib. Tugev nisujahu juuretis on hästi õnnestunud juuretisesaia üheks oluliseks eelduseks.


Juuretise tegemiseks on vaja vett, nisujahu ja kannatlikkust. Tugeva, hästi toimiva juuretise saamiseks arvesta ca 2-3 nädalase toitmisega (võrreldes rukkijahu juuretisega kasvab nisujahu juuretis aeglasemalt).

Toida juuretist igapäevaselt samal kellaajal. Toida seda näiteks hommikul ja jäta näiteks meelde, et annad ka juuretisele hommikusööki. Hommikuks koguneb juuretisele pisut vedelikku – see on normaalne ja näitab, et juuretis on "näljane". Segama ei pea väga põhjalikult – mõningad tükid taina sees on isegi teretulnud, sest siis on pärmiseenel rohkem tööd.

Saiajuuretise tegemine: 


1. päev
Võta plastikkauss ja sega kokku 50 g nisujahu ja 50 ml vett. Kata lahtiselt kilega (nii, et ka pisut õhku pääseb ligi) ja jäta toatemperatuurile.

2. päev
Võta teine plastikkauss, sega kokku 50 g nisujahu ja 50 ml vett. Lisa eelmisel päeval segatud juuretis, sega läbi, kata kilega ja jäta toatemperatuurile.

3. päev
Sega kokku 100 g nisujahu ja 100 ml vett. Lisa eelnev juuretis, sega. Kata kilega ja jäta toatemperatuurile.

4. päev
Sega kokku 200 g nisujahu ja 200 ml vett. Lisa eelnev juuretis, sega. Kata kilega ja jäta toatemperatuurile.

5. päev

Nüüdseks on kogunenud nii palju juuretist, et osa tuleb ära visata. Sega kokku 50 g nisujahu ja 50 ml vett ning lisa 100 g eelneva päeva juuretist. Sega. Kata kilega ja jäta toatemperatuurile. Ülejäänud juuretis viska prügisse.

Kuuendal päeval tee nii nagu kolmandal päeval jne.

.........

Juuretisest, selle kasvatamisest, aktiveerimisest ja juuretisesaia vormimisest ja küpsetamisest loe lähemalt minu raamatust "Nisujuuretis. Küpsetised"




Comments

Popular Posts