Lübecki Lubeca martsipan ja martsipaniküpsiste retsept


Nüüdsest on minu e-poest võimalik osta ka martsipanimassi, mis on pärit Saksamaalt, Lübecki linna külje all asuvast Lubeca tehasest. Miks otsustasin martsipani müüma hakata? Eesti kauplustest on üsna raske leida hea kvaliteediga martsipani. Olen sageli kuulnud inimesi ütlemas, et neile ei maitse martsipan, sest see on liiga magus. Hea martsipan on vähemagus, hästi mandline, põneva sõmera tekstuuriga ja hästi aromaatne. Sellist soovin ka oma lugejatele pakkuda.
See Lubeca martsipanimass on valmistatud Vahemere maade mandlitest (tänapäeval kasutab 80% martsipanitööstusest USA Kalifornia päritolu mandleid, mis ei ole nii aromaatsed ega nii heade maitseomadustega).

Kvaliteetse martsipani tootmisel on oluline kuidas seda teha. Tööstuslik n-ö kiire meetod on mandli ja suhkru purustamine ning niiskuse välja imemine. Lubeca teeb aga teisiti, nii nagu seda aastasadasid tagasi on tehtud. Mandlid purustatakse graniitkiviplaatide raskuste all järjest peenemaks ja röstitakse seejärel 80-kraadistes kateldes käsitsi segades, kuniks mandlimass saab iseloomuliku aromaatse maitse.

Mul õnnestus sellist käsitsi martsipani valmistamist Lubecas ka oma silmaga näha. Mõned aastad tagasi külastasin Lübeckit ja helistasin tehasesse, tutvustasin end ja küsisin, kas oleks võimalik martsipanitootmist näha. Olin tõesti skeptiline, kas mind vastu võetakse, kuid tehase eksportjuht tegi seda ja näitas tehases toimuvat lausa kaks tundi. Küsimusele, miks nad minusugusele nii väikesele kliendile nii palju aega kulutavad, vastasid ta, et neile on kõik kliendid olulised, ei ole vahet, kui palju keegi martsipani ostab.

Martsipaniküpsised (ca 15 tk)

Need martsipanised maiused on vähemagusad, pealt kergelt krõbedad, seest pehmed ja hõrgult mandlised. Kasuta kindlasti kõrge mandlisisaldusega martsipani.

  • 200 g martsipanimassi (Lubeca, vt siit
  • 2 spl roosuhkrut
  • 1 munavalge (ca 35 g)
  • ca 2 spl tuhksuhkrut

Rebi martsipanimass väiksemateks tükikesteks, sega roosuhkru ja munavalgega ühtlaseks massiks. Võta teelusikatäis taigent ja tõsta tuhksuhkru sisse. Veereta peopesa vahel pallikeseks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Toimi nii ka ülejäänud tainaga. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 18 minutit (kuniks alt tuntavalt pruunid).

Comments

Popular Posts