Gluteenivabad koogid
Meie valikus on nüüdsest ka gluteenivabad koogid. Kõik sai alguse sellest, et meie poole pöördus üks perekond, kes soovis kooke, mis oleksid ilma nisu- ja maisigluteenita ning lisaks piimatoodetest vabad. Erinevate katsetuste tulemusena leidsime parimaks alternatiiviks nisujahule riisijahu ja kartulitärklise segu (suhtes 3:1). Biskviitkook kerkis kenasti, küll on gluteenivabal küpsetisel omad nipid, et see õnnestuks. Lisada tuleb õli vms koogile niiskust tekitavat ainet ning aineid tuleb korralikult vahustada.
Gluteenivabalt oleme tänaseks valmistanud nii sefiiritorte, porgandikooki ja šokolaadikooke. Viimase tegi pisut keerukaks see, et see pidi olema lisaks ka piimavaba, seega olid või ja tavaline šokolaad (tumedatel šokolaadidel on reeglina peal märge, et need võivad sisaldada piimaosakesi) olid välistatud. Šokolaadiks kasutasime Mahemarketist leitud riisipiimaga laktoosivaba šokolaadi ja või asemel läksid koogi sisse kikerherned! Kook tuli hästi mahlane (panime kihtidele ja kaunistuseks peale veel lisaks põldmarjamoosi).
Gluteenivabalt oleme tänaseks valmistanud nii sefiiritorte, porgandikooki ja šokolaadikooke. Viimase tegi pisut keerukaks see, et see pidi olema lisaks ka piimavaba, seega olid või ja tavaline šokolaad (tumedatel šokolaadidel on reeglina peal märge, et need võivad sisaldada piimaosakesi) olid välistatud. Šokolaadiks kasutasime Mahemarketist leitud riisipiimaga laktoosivaba šokolaadi ja või asemel läksid koogi sisse kikerherned! Kook tuli hästi mahlane (panime kihtidele ja kaunistuseks peale veel lisaks põldmarjamoosi).
Kommentaarid
Reegel on jah see, et gluteenivaba jahu vajab pisut rohkem rasvainet või tuleb veidi vähendada jahukogust - seistes kipub taigen kiirelt paksenema.
Katsetasime erinevaid jahusid, need segud ei andnud paraku kõige paremat tulemust. Pigem ise kokku segada erinevatest jahudest.
Mina küpsetan pikemat aega Sunnuntai, nüüd hiljuti ka Schäri jahust - õnnestub hästi, aga koguseid on vaja mitmel-setmel korral järele proovida ja kohandada. Katsetanud olen igasuguseid muid jahusid kinoast kastanijahuni välja, ka leivaküpsetamist. Ütleme sellist klassikalist "valgejahuküpsetist" pole õnnestunud sellistest eksootilisematest jahudest edukalt saada.
Ees ootab Soome Keliapuoti tatrajahust köömnetega näkileibade retsepti äraarvamine - kohutavalt head ja meenutavad omamaist rukkileiba:) Korra proovisin, ei õnnestunud. Rukkileib on lisaks verivorstile ja mulgipudrule asi, mida igatsen. Muus osas saab hakkama. Õigemini isegi verivorsti saab tatrast teha, aga mulgiputru millegi "lubatuga" mitte. Jah, läks lobisemiseks:)