Kaneelisaiad juuretisetainast

Kaneelisaiu saab teha ka juuretisetainast! Need ei ole küll nii õhulised kui pärmitainast valmistatud küpsetised, kuid see-eest rikkalikud. Tainas sega kokku küpsetamispäevale eelneval hommikul, jäta see päevaks ajaks kerkima ning jätka saiade vormimisega samal õhtul. Küpsetamispäeva hommikul polegi muud jäänud teha kui saiad lihtsalt ahju panna.


Kaneelisaiad juuretisetainast (retsept ja fotod raamatust "Küpsetaja käsiraamat")

3,5 dl piima
700 g nisujahu
1 dl suhkrut
1 muna
10 g soola
10 g kardemoni
50 g aktiivset juuretist
100 g külma võid

Täidis:
6 spl pehmet võid
6 spl suhkrut
2 tl kaneeli

Määrimiseks:
1 muna
suhkrusiirupit

Küpsetamisele eelneval hommikul sega toasoe piim, jahu, suhkur, muna, sool, kardemon ja juuretis ühtlaseks ning jäta lauale 30 minutiks ootele. Lõika külmkapikülm või väikesteks kuubikuteks ning sega tainasse. Sõtku taigent ca 10 minutit. Tee köögirätik märjaks, pigista üleliigne vesi välja, kata sellega taigen, aseta peale lahtiselt kile (et rätik väga ära ei kuivaks) ning jäta 10 tunniks toatemperatuurile ootele.

Küpsetamisele eelneval õhtul sega täidiseained ehk toasoe või, suhkur ja kaneel. Rulli taigen lahti ristkülikukujuliseks tükiks. Määri peale täidis ja rulli taigen pikemast servast kokku.


Voldi tainas kolmeks nagu ärikiri: tõsta keskmise kolmandiku peale alumine 1/3 tainast ja selle peale ülemine, nii et saaksid kolmekihilise tüki. Lõika terava noaga tainast 4 cm laiused ja 12 cm pikkused ribad. Tee riba keskele üks pikk läbilõige nii nagu lõikaksid igast ribast pika säärega püksid (foto 1 ülal). Keera „püksisääred“ väljapoole keerdu ja siis ka omavahel keerdu (foto 2). Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid panna nii muffinipesasse kui lahtiselt plaadile), lahtised otsad põhja alla peites. Jäta ööseks toatemperatuurile (kata taas märja räti ja kilega).

Küpsetamise hommikul pintselda kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuniks need on pealt ja alt kaunid pruunid. Määri soojad saiad pealt suhkrusiirupiga.













Kommentaarid

Marju ütles …
Väga hästi töötav retsept!
Võibolla oli see kokkusattumus ja mu juuretis sai just nende kaneelisaiade tegemise hetkeks "valmis", aga igatahes olin väga üllatunud,kui võtsin ahjust välja kohevad ja mahlased kaneelisaiad! Proovisin sama retsepti ja õpetuse järgi teha tavalist potisaia - sellest tuli siiani mu parim sai! Kahtlustan, et nipp võib olla niiske rätiku all kergitamine... ja ei mingit voltimist-venitamist! :)
Eva P. ütles …
Aitäh, Marju, teada andmast! Olen ise ka selle retsepti järgi mitmeid kordi teinud ja iga kord õnnestuvad.

Populaarsed postitused