Kaks uut stollenit: juuretisetainast ja matchaga

Stollen, mis valmis ilma pagaripärmita ehk juuretisetainast. Pildil olev päts on tehtud aktiveerimata juuretisest (juuretis oli külmikus nädala vanune). Valmis sai seisis külmkapis nädal aega ja lahti lõigates oli mõnusalt pehme. Tainakogus on suur,  soovitan ühe pätsi asemel isegi kaks teha.



Stollen juuretisetainast

Starter: 
  • 45 g nisujuuretist
  • 55 g vett
  • 110 g nisujahu
Taigen:

  • 1,35 dl piima
  • 200 g võid
  • 1 munakollane
  • 390 g nisujahu
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl kardemoni
  • 10 g soola
  • 70 g (kookos)suhkrut
  • 60 g kreekapähkleid
  • 150 g rosinaid
  • 75 g jõhvikaid
  • 80 ml apelsini- või passionivilja mahla 
  • 150 g martsipanimassi
  • pealemäärimiseks ca 100 g võid + raputamiseks 4-5 spl tuhksuhkrut

Starteriks sega õhtul kõik ained (sõtkuma ei pea), kata kile ja köögirätikuga ning jäta ööseks (8-12 tunniks) toatemperatuurile. Pane rosinad ja jõhvikad apelsinimahla sisse ligunema. 

Hommikus on starter ca kolmekordseks kerkinud. Kalla taina sisse toasoe piim ja lõhusta starter lusikaga segades, lisa munakollane ja  toatemperatuurini jahutatud sulavõi, sega ühtlaseks. Lisa kuivained (sh maitseained) ning sega ja sõtku taigen korralikult läbi. Kata kile ja köögirätikuga ning jäta toatemperatuurile 2-3 tunniks kerkima.

Lisa rosinad ja pähklid. Sega tainasse ja jäta veel 30 minutiks kuni 1 tunniks kile ja köögirätiku alla kerkima. 

Kummuta taigen töölauale (kui soovid kahte pätsi, tee taigen pooleks) ja vormi käte vahel ristküliku kujuliseks tükiks. Pane keskele martsipanikang. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel 2-3 tunniks kerkima.   

Küpseta 180-kraadises ahjus ca 45 minutit (või ca 30 minutit kui teed kaks pätsi). Võta ahjust ja pintselda peale kogu sulavõi. Raputa ja määri peale tuhksuhkur. Mässi jahtunud päts kilesse ja pane külmkappi ca 1-2 nädalaks ootele.  

Nisujuuretise kasvatamise jms vajaliku kohta loe tervet peatükki "Küpsetaja käsiraamatust"

----- 

Katsetasin tänavu ka stollenit matcha pulbriga - see tuli palju maitseküllasem (matchale omane mõrksus) ja vähem magusam kui tavaline stollen. Kindlasti kasuta hea kvaliteediga matcha pulbrit, muidu ei tule küpsetis kena roheline ega piisavalt tuntava maitsega. Mina kasutasin seda pulbrit. 


Stollen matcha pulbriga

Rikkalik jõuluküpsetis, mille maitse on tänu matcha pulbrile veel rikkalikum. Valmista see 2-3 nädalat enne jõule. Sellest kogusest saad 4 väiksemat stollenit. Vaata retsepti siit

Kommentaarid

Populaarsed postitused