Matcha tiramisu

See on mahlane ja maitseküllane matcha tiramisu tordi kujul, mille retsept pärineb minu esimesest kokaraamatust "Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris". Raamatus on tort kandiline ja servad kaetud šokolaaditükkidega; siinne tort hoopis ümmargune ja šokolaadiribaga (sama tehnikat on kasutatud selle raamatu šokolaadi-maasikatordi juures).  Kook püsib kenasti koos, šokolaadiserva saad kenamini lõigata sooja terava noaga.  

Matcha tiramisu retsept

Tiramisu küpsised:
  • 3 muna
  • 0,7 dl suhkrut
  • 40 g nisujahu
  • 40 g kartulitärklist
  • 3 spl tuhksuhkrut 
Täidis:
  • 500 g mascarponet
  • 2 dl 35% koort
  • 4 spl suhkrut
  • 50 g vaarikaid
Immutamiseks:
  • 5 g matcha pulbrit
  • 60 ml vett 
Kaunistus:
  • 100 g valget šokolaadi
  • 4 + 3 g matcha pulbrit
  • Mõned vaarikad

Tiramisu küpsisteks eralda munakollased ja –valged. Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja nirista mikseri tööd jätkates sisse suhkur. Mikserda kuniks oled saanud tugeva vahu. Mikserda munakollased heledaks vahuks ja lisa munavalgevahu sisse. Sõelu sisse ka jahu ja tärklise segu ning sega ühtlaseks.
Pane taigen kondiitrikotti, millele kinnita 150 mm-ne otsik. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lase kondiitrikotist küpsetuspaberile 5-6 cm pikkused pulgad, mis on ca 1-1,5 cm kõrgused. Jäta ka kerkimiseruumi. Raputa peale tuhksuhkur ja jäta 10 minutiks ootele. Küpseta 200-kraadises ahjus 7-10 minutit, kuniks küpsised on kuldpruunid. 

Täidiseks vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks. Klopi mascarpone vahtu (mikseriga või käsitsi). Sega vahukoor mascarpone hulka.

Koosta kook. Vispelda 5 g matcha pulbrit veega. Võta 20 cm-se läbimõõduga vorm ja lao selle põhja tihedalt küpsised. Pintselda peale matcha teed. Tõsta peale mascarpone-koore kiht ja mõned vaarikad, silu ühtlaseks. Jätka, kuniks saad kokku kolm kihti (pealmiseks mascarpone-koore kiht). Kata kilega ja pane ööseks või vähemalt 5 tunniks külmkappi.

Kaunistuseks sulata kuuma veega täidetud anuma kohal hakitud valge šokolaad. Lisa 4 g matchat ja sega ühtlaseks. Lase šokolaadil taheneda, et see liiga voolav ei oleks.

Võta kook külmikust ja tõsta see vormist välja alusele. Šokolaadiriba tegemiseks mõõda koogi ümbermõõt ja kõrgus. Lõika küpsetuspaberist samas mõõdus riba. Määri paberile matcha šokolaad ja tõsta see riba nüüd koogi ümber ja aseta ca 10 minutiks külmkappi tahenema. Eemalda küpsetuspaberi riba. Sõelu koogile matcha pulbrit ja tõsta peale mõned vaarikad. 

-----------
  • Matcha pulbriks kasutasin seekord seda premium kvaliteediga matcha tee pulbrit, sest kooki ei küpsetata ning kattel olev pulber võiks olla vähe mõrkjas ning kauni rohelise värviga. 
  • Valge šokolaad - kui valid kuvertüüride vahel, vali "medium fluidity" ehk selline, mis ei ole väga voolav. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused