Potisai juuretisetainast

Saia küpsetamiseks on vajalik piisav niiskuse olemasolu ahjus, sest kuum aur aitab saial hästi kerkida ja annab mõnusalt krõbeda kooriku. Kaanega suletud malm- või keraamilises potis küpsetamine hoiab tainapätsi enda niiskuse poti sees kinni, mistõttu ei ole auru juurde lisamiseks vajadust. Retsept pärineb minu uuest raamatust "Nisujuuretis. Küpsetised".


Pildil olev sai on küpsetatud Kitchen Aid küpsetuskaanega taignakausis - see on n-ö kõik ühes kauss, mille sees saad saiataina valmis segada, tainast kergitada ja ka küpsetada. Nõu ise on keraamiline ja tugevdatud titaaniga ning sellele on antud 5-aastane killuvaba garantii. Sama saia saad teha ka mõnes muus malm- või keraamilises potis. Arvesta poti suuruse ja taina kogusega. 

Potisai juuretisetainast

  • 100 g aktiivset juuretist*
  • 3,5 dl vett 
  • 500 g nisujahu**
  • 50 g täistera nisujahu
  • 8 g peenikest Himaalaja soola

* nisujuuretise kasvatamisest ja aktiveerimisest loe minu raamatust "Küpsetaja käsiraamat"
** Kasutasin Veskimati "Eriti head nisujahu".

Küpsetamisele eelneval päeval sega juuretis kergelt 3,25 dl veega. Lisa jahud, sega ühtlaseks, kata kilega ja jäta tunniks toatemperatuurile.

Sega sool ja 25 ml vett ning lisa tainasse. Sega Kitchen Aid lauamikseriga 10 minutit (või käsitsi 15 minutit) kuniks saad ühtlase elastse taina. Kata tainakauss pealt kaanega (või kile ja rätikuga) ning jäta pooleks tunniks toatemperatuurile ootele. 

Kummuta taigen tööpinnale, venita kätega õhemaks ruuduks. 


Voldi alumine 1/3 tainaserv ülesse.


Voldi ülemine 1/3 selle peale. 


Voldi vasakult 1/3 tainaserv keskele...


... sama paremalt. 


Tõsta taigen tagasi kaussi, kata kaanega ja jäta toatemperatuurile. Tee veel 2-3 sellist voltimist iga tunni aja tagant.  

Saia vormimine. Kummuta taigen tööpinnale ja venita kätega õhemaks ümaramaks tükiks. Tõsta tainaservad tihedalt keskele kokku, nagu teeksid pambu. Keera saadud pambuke teisipidi (pambu ühenduskoht vastu tööpinda) ja libista pallikest vastu tööpinda, kahe käega tainapalli enda poole tõmmates. Keera kellaosuti liikumise suunas n-ö veerand tundi ja toimi veel samamoodi kuniks ring on täis. Selle tegevuse eesmärk ei ole mitte ainult ümaraks vormimine, vaid eelkõige sisemise pinge tekitamine, et saiapäts küpseks õhuliseks.   

Pane tainapall bambusest kergitamiskaussi (pambu ühenduskoht ülespoole). Kata kilega ja jäta veel 1-2 tunniks toatemperatuurile. Seejärel tõsta ööseks külmkappi. Pese Kitchen Aidi küpsetamisekauss.  

Küpsetamise hommikul eelkuumuta ahi 240 kraadini. Aseta Kitchen Aidi küpsetamisekausi kaane põhja  ümmargune küpsetuspaberi ketas (jälgi kumb pool on õige, sest kaane ja kausi vahel ei tohi õhuruumi jääda). Kummuta selle peale tainapall. Tee terava žiletiga sisselõiked, vt nagu valmis saia fotol (lõigete tegemisest loe lähemalt "Küpsetaja käsiraamatust"). Tõsta peale keraamiline KA tainakauss. Küpseta kaane all 35 minutit. Eemalda ettevaatlikult kaaneks olnud kauss ja küpseta veel 15 minutit. 

Foto: KitchenAid.eu

     


Kommentaarid

Populaarsed postitused