Mis on Manitoba jahu?
Kui oled juuretisesaia (tuntud ka kui hapusai) tegemisel mõelnud, miks tainapäts ahjuplaadile kummutades laiali vajub, on üks sagedamatest põhjustest see, et tainas ei ole kasutatud piisavalt palju tugevat jahu.
Manitoba jahu on väga laialdaselt kasutuses itaalia pagaritööstuses, kuid see pärineb Kanadast, samanimelisest provintsist. Manitoba nisujahu on tugev ja annab tulemuseks hästi koos püsiva taina, seda ka juuretisetaina pikemal fermenteerimisel. Jahul on kõrge valgusisaldus, hea veeimavuse võime ja selles moodustub hästi vastupidav gluteen.
Saiataina jahusegus võiks 50-60% ulatuses kasutada just Manitoba nisujahu. Manitobale lisaks soovitan juuretisetainas kasutada teisi jahusid, mis rikastavad saia maitset. Nt kasutan sageli sellist jahusegu: 60% Manitoba, 30% Eriti hea nisujahu (vm 550 tüüpi jahu) ja 10% täistera nisujahu. Täpse retsepti ja põhjaliku valmistamisõpetuse leiad minu nisujuuretise raamatutest (Nisujuuretis. Küpsetised ja Nisujuuretis. Küpsetised. Osa 2).
Juuretisesai, mille koostises 60% Manitoba nisujahu |
Kus kohast Manitoba jahu Eestis osta? Jahud, mida kasutan ise ja kiidan:
Gurm.ee Manitoba (5 kg)
Myitaly.ee Manitoba (1 kg)
Kommentaarid