7/13/2016

Sourdough cinnamon buns / juuretisetainast kaneelisaiad


Yes, you can successfully bake cinnamon buns from sourdough - it just takes time! The result is not so airy as with usual yeast dough but more rich and chewy.

Sourdough cinnamon buns (recipe and photos from my book "Küpsetaja käsiraamat")


3,5 dl milk (room temperature)
700 g wheat flour
1 dl sugar
1 egg
10 g salt
10 g cardamom powder
50 g active sourdough starter
100 g cold butter

Filling:
6 tbsp soft butter
6 tbsp sugar
2 tsp cinnamon powder

Glaze:
1 egg
sugar syrup

The morning before baking. Mix milk, flour, sugar, egg, salt, cardamom and starter and leave it on the kitchen table for 30 minutes. Cut butter into cubes and add into the dough. Mix the dough for 10 minutes. Cover the dough with wet kitchen towel (I also add a plastic on top so that the towel would not get too try) and leave in kitchen for 10 hours.

The evening before baking. Mix all filling ingredients. Using the rolling pin, roll out the dough into a retangular piece. Spread the filling and fold the dough into a “business letter” (lift 1/3 to a middle and then the upper 1/3 into the middle – you get in total 3 layers).

With a sharp knife, cut the dough into approximately 4x12 cm pieces. Now make a cut into the piece so that you would get trousers. Twist the “legs” in opposite direction and then also among each other.


Put into muffin papers and leave it overnight to kitchen (cover with wet towel + plastic again).

The baking morning. Glaze the buns with egg and bake in 200 C for 12-15 minutes until brown from top and under. Take from oven and glaze with sugar syrup.


Kaneelisaiad juuretisetainast (retsept ja fotod raamatust "Küpsetaja käsiraamat")


Kaneelisaiu saab teha ka juuretisetainast! Need ei ole küll nii õhulised kui pärmitainast valmistatud küpsetised, kuid see-eest rikkalikud. Tainas sega kokku küpsetamispäevale eelneval hommikul, jäta see päevaks ajaks kerkima ning jätka saiade vormimisega samal õhtul. Küpsetamispäeva hommikul polegi muud jäänud teha kui saiad lihtsalt ahju panna.

3,5 dl piima
700 g nisujahu
1 dl suhkrut
1 muna
10 g soola
10 g kardemoni
50 g aktiivset juuretist
100 g külma võid

Täidis:
6 spl pehmet võid
6 spl suhkrut
2 tl kaneeli

Määrimiseks:
1 muna
suhkrusiirupit

Küpsetamisele eelneval hommikul sega toasoe piim, jahu, suhkur, muna, sool, kardemon ja juuretis ühtlaseks ning jäta lauale 30 minutiks ootele. Lõika külmkapikülm või väikesteks kuubikuteks ning sega tainasse. Sõtku taigent ca 10 minutit. Tee köögirätik märjaks, pigista üleliigne vesi välja, kata sellega taigen, aseta peale lahtiselt kile (et rätik väga ära ei kuivaks) ning jäta 10 tunniks toatemperatuurile ootele.

Küpsetamisele eelneval õhtul sega täidiseained ehk toasoe või, suhkur ja kaneel. Rulli taigen lahti ristkülikukujuliseks tükiks. Määri peale täidis ja rulli taigen pikemast servast kokku.

Palmitsetud kaneelirullideks (nagu fotol) voldi tainas kolmeks kokku nagu ärikiri: tõsta keskmise kolmandiku peale alumine 1/3 tainast ja selle peale ülemine, nii et saaksid kolmekihilise tüki. Lõika terava noaga tainast 4 cm laiused ja 12 cm pikkused ribad. Tee riba keskele üks pikk läbilõige nii nagu lõikaksid igast ribast pika säärega püksid. Keera „püksisääred“ väljapoole keerdu ja siis ka omavahel keerdu. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lahtised otsad põhja alla peites. Jäta ööseks toatemperatuurile (kata taas märja räti ja kilega).

Küpsetamise hommikul pintselda kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus 12-15 minutit, kuniks need on pealt ja alt kaunid pruunid. Määri soojad saiad pealt suhkrusiirupiga.

No comments: