Jäätis röstitud mandlitega

Omatehtud jäätisel on hoopis teine maitse kui poejäätisel. Mul oli esmakordselt seda süües selline tunne, et midagi oleks koostisest nagu puudu - põhjusel, et lisaaineid ei ole, on jäätisel hästi puhas maitse. Jäätist saab valmistada nii "käsitsi" kui masinaga. Käsitsi tegemisel tuleb jäätist suhteliselt tihedalt külmumise ajal segamas käia - vastasel juhul külmub see kivikõvaks. Minu meelest on see üks paras jahmerdamine, mistõttu soovitan jäätist armastavatel inimestel masina soetamist kaaluda.

Alljärgnev jäätis on tehtud masinaga ning retsept pärineb Angeelika Kangi raamatust "Jäised ahvatlused". Röstitud mandlid annavad jäätisele tugeva maitse; magus ja tummine jäätis on.

Vaja läheb:
  • 5 dl piima
  • 6 munakollast
  • 2 dl suhkrut
  • 100 g röstitud mandlilaaste
Kuumuta piim kastrulis keemiseni. Vahusta munakollased ja suhkur, vala piim pidevalt segades munavahu hulka. Kalla segu tagasi kastrulisse ja kuumuta madalal kuumusel, pidevalt segades, kuniks segu veidi pakseneb. (NB! Temperatuuriga tuleb hästi ettevaatlik olla, sest muidu võib juhtuda, et saate magusa sõira, nagu minul esimese korraga läks.)

Jahuta saadud segu toatemperatuurini ja pane külmikusse järgmise päevani seisma. Teine variant on segu jääkuubikute abiga jahutada. Segu peab enne jäätisemasinasse panemist olema päris külm.

Mandlilaastud rösti ahjus 225 kraadi juures kuldpruuniks. Haki need peenemaks ja lisa jäätisesegule enne jäätisemasinasse valamist.

Jäätisemasinaga on see nipp, et enne segu sisse valamist tuleb see kindlasti kokku komplekteerida, et selle kohe pärast segu valamist käivitada (s.o mõned sekundid). Muidu juhtub nii, et segu külmub põhja külge kinni ning masin ei jõua jäätist enam ringi ajada.

Comments

Evelin said…
isuäratav:)

äkki jagad, et milline sinu masin on? siin on idee ka vaikselt susisenud, et üks osta, aga kuidagi pole selleni jõudnud. seega soovitus kuluks ära;)
Eva P. said…
Evelin: mul on Krups masin, ostetud VIVA elektroonikast Rocca al Mare keskusest. Muuseas, sellel nädalal oli seal tühjendusmüük.

Masinaga olen rahul - samas ei pruugi ma parematest üldse teadlik olla. Masin peab enne töölehakkamist vähemalt 24 tundi sügavkülmas seisma. Jäätis valmib 20-30 minutiga. Oluline, et mahub sügavkülmikusse.
Leaanyka said…
Huvitav, kui mahukas on sinu Krupsi masin? Soovin vanaema sahvrist leitud tutikat Salta-3 jäätisemasinat proovile panna, kuid pole kindel, kas ülal antud retsept ehk koguseliselt liialt suur ole. :)

Tänan igal juhul ette "kirju" retseptikogu eest!
Eva P. said…
See kogus, mis retseptis on, on täitsa piisav minu väikese Krupsi jaoks - selle kausi maht on 1,6 liitrit (mis vastab 1 liitri valmis jäätise jaoks).

Head jäätisetegemist!

Popular Posts