Kuidas ära kasutada juuretise ülejääki, retseptid
Nisujuuretist toites tekib mõningane juuretise ülejääk, mis tihtipeale lihtsalt ära visatakse. Ajaga olen õppinud kuidas seda aga täielikult toiduks saaks ära kasutada, nii et seda ei peagi prügikasti viskama.
Juuretise ülejääk tekib nii. Üks päev enne saiataina tegu võtad külmikust juuretise, sest juuretis on vaja aktiveerida. Selleks vajad 100g seisnud juuretist (segad alustuseks 50g vett ja 50g nisujahu, lisad juurde 100g juuretist; siis toidad veel kaks korda). Aktiveerimiseks vajad vaid 100g juuretist, kuid järele jääb seda lisaks veel ca 200-300 g. See on hapukas vee ja nisujahu segu, boonuseks selles sisalduvad piimhappebakterid ja omadus tainast kergitada. Seetõttu saab seda väga edukalt ära kasutada erinevates küpsetistes ja toitudes.
Võtan vahel nn juuretise ülejääki ka jooksvalt külmkapis seisvast juuretisest (vanus kuni üks nädal). Nt 45 g magusa palmiksaia (vt all) sisse. Jälgi, et sedasi võetav kogus oleks pigem väiksem, sest muidu kuivab külmkapis olev juuretis liialt ära.
Kui juuretis on külmkappi jäänud kauemaks kui 1,5-2 nädalat, võib selle maitse olla aga liiga hapu. See sobib juuretise toitmiseks, aga sellest jäävat ülejääki ära nii pikaks seisma jäänud juuretise puhul kasuta (risk mõruda ja/või liiga hapukaks maitseks).
NB! Juuretisetainast, juuretise kasvatamisest, saia küpsetamisest - loe pikemalt minu raamatust "Nisujuuretis. Küpsetised".
ŠOKOLAADITÜKKIDEGA KÜPSISED JUURETISEGA
Need on küpsised nagu ikka, kuid tänu lisatud juuretisetainale rikkalikumad nii maitse kui tekstuuri poolest. Tulem üks ahjuplaaditäis SUURI küpsiseid. Retsepti leiad minu "Nisujuuretis. Küpsetised" raamatust.
PASTATAIGEN JUURETISETAINAGA (3-4 sööjale)
Sega kokku 100 g juuretise ülejääki, 250 g pastajahu ning 2 (keskmise suurusega) muna. Vajadusel lisa jahu ja/või vett. Taigen peab hästi sitke olema, sega see käte vahel täiesti ühtlaseks ja kata siis kilega. Pane külmkappi 5-8 tunniks. Seejärel valmista pastamasinaga tagliatelle/nuudlid ja keeda nii nagu värsket pastat ikka (1-2 minutit).
Nippe/nõuandeid:
1) Kui tavaliselt saab värsket pastat (s.o keetmata) ka üleöö külmikus säilitada, siis juuretisetainaga tehtud pastaga ära seda tee. See läheb lihtsalt liiga hapuks.
2) Kasutan pastamasinaks Kitchen Aidi lauamikseri lisatarvikut. Võrreldes käsitsi vändatava pastamasinaga on see uskumatult mugav ja lihtne kasutada, samuti hooldada.
3) Pastajahuks kasutan seda jahu; kiidan selle omadusi/maitset.
MAGUS PALMIKSAI JUURETISETAINAST
See on mõnusalt kohev magus sai, mille võid palmitseda kuueharulise patsina (Juudi palmiksaia challah moodi - vt Youtube'ist videosid "how to bride 6 prongs challah bread") või teha lihtsama kolmeharulise patsi. Küpsetamisel tekib peale õhuke kõva koorik. Võid sellele puistata ka tavalist või-suhkur-jahu purutaigent (vt alumine päts).
1. Küpsetamisele eelneva päeva õhtul sega kokku starter:
- 45 g juuretise ülejääki (või aktiivset juuretist)
- 55 g vett
- 110 g nisujahu
Lihtsalt sega, sõtkuda ei ole tarvis. Kata pealt kile ja rätikuga ja jäta ca 10 tunniks toatemperatuurile. Starter kerkib hommikuks ca 3x.
2. Hommikul sega taigen:
Kõigepealt sega eelmise päeva starter 65 g sooja veega, nii et see kergelt lõhustub. Lisa juurde:
- 2 muna
- 1 munakollane
- 55 g rapsiõli
- 70 g vedelat mett
- 10 g soola
- 400 g nisujahu
Sega ja sõtku ca 10 minutit, jäta ca 4 tunniks kile ja käterätikuga kaetult sooja kohta kerkima.
3. Lõuna ajal vormi taigen. Kas teed kuueharulise juudi palmiksaia või tavalise kolmeharulise, on sinu valik. Vormitud sai pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata pealt kile ja rätikuga, jäta sooja kohta ca 5 tunniks kerkima.
4. Määri sai pealt lahtiklopitud munaga. Kui soovid, pudista peale purutaigent (nagu alloleval pildil). Küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit kuniks alt ja pealt tumepruun.
KANEELISAIAD JUURETISETAINA ÜLEJÄÄGIST
"Nisujuuretis. Küpsetised" raamatust leiad ka juuretise ülejäägist valmiva kaneelisaiakeste retsepti, aga lisaks veel kümneid retsepte erinevateks küpsetisteks. Juuretis peaks kindlasti aktiivne olema klassikalise saia valmistamiseks, kuid enamikes retseptides ei ole see vajalik. Head küpsetamist!
Kommentaarid