Juuretisesai rukkilinnasejahuga


Juuretisesai rukkilinnasejahuga maitseb rukkiselt täidlane, on samas kerge ja õhuline. Sai püsib kauem värske - kui tavaline juuretisesai on esimesel päeval tuntavalt parem kui nt teisel, siis see sai üllatab ka teisel päeval nii värske maitse kui pehmuse poolest.

Fermenteeritud rukkilinnasejahu annab saiale kena tumeda värvuse ja tuntava rukkise maitse. Keda huvitab tervislik pool siis lisaks rikkalikule maitsele on rukkilinnasejahul mitmeid kehale kasulikke omadusi, sh vitamiinid, mineraalained, kiudained. Rukklinnas ise on idandatud rukkitera. Fermenteerimine on sisuliselt hapendamine ja selle käigus areneb selle maitse veelgi tugevamaks ja mitmekesisemaks.   

Saia valmistasin klassikalise juuretisesaia retseptist (see esimene pikk õpetus "Nisujuuretis. Küpsetised" raamatust), järgmiste täiendustega:

1) Taina segamise etapis (juuretis, vesi, jahud) lisasin ka rukkilinnasejahu, ühe pätsi kohta (milles 500g nisujahu) lisasin 1 kuhjaga sl (u 18 g).

2) Enne sõtkumist lisasin soola ja selle saiataina puhul panin soola tavapärasest 1/3 rohkem, sest rukis jääb muidu liiga magedaks. Lisaks soolale panin ka 15 g oliiviõli ja 40 g vedelat mett. Mett võib ka poole vähem panna, aga pisut magusat (võib asendada ka siirupiga) teeb selle saia mõnusamaks (sama teema, kas rukkileiva sees peaks olema suhkur). 

3) Edasi toimisin nii nagu retseptis (klassikaline juuretisesai "Nisujuuretis. Küpsetised" raamatust).

Rukkilinnasejahu tellisin Võrumaal asuvast Loona talu veskist, mis müüb väikepakendites Tartumaal asuva Puratos Malti toodangut. Loona toodangut on mitmes kohas müügil, ent neil on ka kaubaringid Tallinnasse. 

Head küpsetamist!

Nisujuuretise raamatute komplekt e-poes, vt siit


Kommentaarid

Populaarsed postitused